Friday, June 10, 2011

Manfaat Bulan rejab

   
assalammualikum wbt.. semua rakan2 gadis :)
mcmne hari ne sihat tak? klu sakit cepat okey korg kne g klinik takut karak kang merebak..ayoyo susah la nak buat keje ble badan dah lemah.. ke ade yg suka sakit? ishhh klu gadis la kn mintak dijauhkan la sakit 2.. sebb ble gadis dh sakit sumea org susah lagi parents la..ble dh duduk jauh ne... ye la gadis ne blaja nun jauh kat ujung malaysia..jauh dari mak ayah... haha sintok kedah okey pirahhhh poyo mcm la jauh sangat kn2..kui2.... gebang je lebey minah ne tombokk kang..

okey.. saat nie tika ini ecehhhhhhhh gadis nk share something yang gadis google  tadi tau.. yela skrg ne kan dan masuk bulan REJAB... sat ja kan pasne syaaban pastu dah ramadhan.. pastuuuu SYAWAL Horeyyyyyy


KELEBIHAN BULAN REJAB

Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.
Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.

Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)

* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).

* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).

* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.

* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.

* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.

* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.

* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.

* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.

* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.

* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.

* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur). 

Ya Allah Ya rahman Ya Rahim.. besar sungguh kan pahala bulan rejab.. moga2 dapat la gadis manfaatkn kelebihan bulan ne kan.. kawan sekalian ama2 la kita banyakkn amal kita :)

lot of love from Gadis

No comments: