Friday, February 3, 2012

Hola -2012-

 Hola-hola hola...

selamat datang tahun 2012 so that means my ages will plus another one number..ohhh no
lame rasanya aku tak updated masyaallah malas ya ammat..disebabkan tahun yang baru dan ini adalalah entri  aku untuk  jadi aku nak mulakan denagn entri masak memasak.. ahakz sebab to be a good wife yang sangat la mithali kene la pandai memasak..haha betul tak..

oke ..aku nak kongsi satu resepi masak memasak aku mase kat umah, maklum la aku ne dekat 2 bulan tak masuk dapur semua kerja masak memasak ne aku hampir terlupa, ahakz sampai kan nk kupas bawang pun terkial2.. cisss bajet betol..

to be inform la kan aku ne sorg yang suka memasak lagi2 bab kuih or kek memang la aku sangat-sangat suke even kek aku tue xjadi {bantat} korg tau kan  bukan mencarut okey #$% hehe aku sanggup
nak buat kek le sampai la jadi , aku tak bosan okey, mak pesan if nak pandai buat kek kene la cube n try n try sampai la jadi.. okey bukan nk belagak okey kirenye bab kek coklat aku dh pandai.. untung laki aku
tp aku tak suka makan yang aku dah masak.. so aku akan cari la sapa2 tuk test..selalunye kat umh aku cnfirm la mak ngn adik plus ayah yang kne rasa.. klu dah xsedap jugak jawapannye itik-itik ayam-ayam belaan mak aku la jadi maksa sampai buncit perut dorang hahaa...



apam polkadot yang kat atas ne hasil kreatif tangan aku yang kerasa ne okeyy :)

Apam Polkadot
Sumber resepi: Shelly@myresipi.com
Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )


3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar@susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa
pewarna


Cara-cara


1. masukkan semua bahan apam kedal mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang
2. bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan
3. masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
4. picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas-setengah sahaja
5. letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan
6. picit lagi adunan sama @ warna berbeza sehingga hampir penuh.
7. last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak.



resepi kedua : Puding Oreo strawberi

1/2 paket agar-agar stripe (atau 1 paket agar-agar serbuk)
6 keping biskut oreo (inti putih diasingkan)
2 cawan air
1/2 cawan gula
1 tin susu cair (nak guna susu segar pun boleh dalam 2 cawan)
*saya mmg gunakan susu segar perasa strawberi sebb tu rasa strawberi
*serbuk koko if dh bubuh susu dutch lady strwberi tak yah koko pun xpe
daun pandan


selamat mencube  :)







se

1 comment:

atika ruslan said...

erm..nmpak sgt mnyelerakn je apam polkadot ni..berwarna warni..:)